De reis naar Peru is dit jaar begonnen met een expeditie samen met het Corlaer College.

Sra. de la Gracia met de kids van het Corlaer College

Sinds 22 april ben ik weer in Cusco. Eerst met de kids en coaches van het Corlaer College uit Nijkerk met hun Expeditie Zuid-Amerika en met ModestoSarmiento-Nunez , die de stichting al lange tijd steunt. Deze geweldige kids hebben in Nederland geld ingezameld met allerlei acties en daarna hier in Cusco op de school Sra. de la Gracia in de wijk Altos de los Inkas de speelplaats gerenoveerd, muren beschilderd en samen met de vakmensen nieuwe toiletten neergezet.Uiteraard hebben ze ook leuke dingen georganiseerd voor de kinderen hier zoals circus, Nederlandse spelletjes en hebben zij Engelse les gegeven.

 

De kinderen hebben ook volop genoten van de mooie natuur hier en het heerlijke eten.Na 12 dagen gingen de kids weer terug naar Nederland met een unieke levenservaring.Al met al een mooie ervaring  ook voor mij. Superleuk om met deze groep kids hier andere kinderen te kunnen helpen.

 

Wawacha

 

Na een paar dagen in de jungle ben ik weer naar mijn eigen kindjes in Wawacha geweest en weer gezien dat Alicia ontzettend goed werk doet. Er zijn nu 37 kindjes, en er moest daarom een nieuw lokaaltje bijkomen (gemeentelijke verordening).

Dat is gerealiseerd in 3 dagen met de hulp van de ouders (eigen kracht!) en financiële bijdragen van een vrijwilligster een eenvriending van Alicia.

 

Uit Nederland had ik een groot pakket met nieuwe kleding voor de kids meegenomen en 18 potten vitaminen.Dit alles was zeer welkom.Moederdag gevierd met alle kindjes en hun familie, natuurlijk met muziek dans en………..eten, wat de ouders zelf hadden geregeld.

 

Nieuw project: Atumpata

 

Inmiddels zijn de kids van het Corlaer College alweer een paar weken in Nederland, maar ze gaan door met actie voeren voor de Stichting YuYaYu.Zo hebben zij een diner geregeld en zijn er nog steeds acties gaande en met goed resultaat.Aangezien hier nog meer hulpbehoevende projecten zijn, ga ik volgende week kijken bij een nieuw project genaamd:Atumpata in de buurt van Abancay provincie Apurimac.

 

Een van de werklui die in Cusco de toiletten heeft geplaatst, Yersi, kwam met het voorstel om hier te gaan ondersteunen.Graag wil de Stichting YuYaYu helpen waar het ECHT nodig is.Yersi is vorige week naar 4 scholen in de buurt van Abancay gegaan en heeft gesproken met de leerkrachten van de desbetreffende scholen.

Hij heeft foto`s gemaakt en een filmpje, waarop duidelijk te zien is waar de hulp naar toe gaat.Nu ik hier nog in Peru ben, heb ik maandag een afspraak met de directora van het kleinste schooltje in een dorpje en gaan wij een begroting maken. Het schooltje heeft 45 leerlingen en 3 profesoras. Jaar 1 + 2 delen een lokaal, zo ook groep 3 + 4 en groep 5 + 6. Wat is er nodig?

 

  • vervangen van het dak
  • vervangen van de toiletten + wasbakken
  • renoveren van de keuken
    De ouders zullen helpen met het renoveren.

 

Het is een financieel arme gemeenschap, maar zij leven met respect voor de natuur en de dieren, dus eigenlijk biologisch en ecologisch.Ouders en kinderen lopen op schoenen van autobanden en zijn wat timide voor buitenlanders in tegenstelling tot Cusco.De leiding van de school was volgens Yersi emotioneel toen ze hoorden dat een Stichting uit Nederland hen wil helpen.Vanuit de regering worden beloften gedaan over hulp, maar blijkbaar komt het niet.Deze kindjes kunnen niet naar een privé school in een andere stad vanwege geldgebrek.

Inmiddels zijn de materialen voor dit project gekocht en kan de renovatie beginnen!

met  veel dank aan de kids en coaches Corlaer uit Nijkerk, want zij hebben dit geld weer bij elkaar gebracht

gracias namens de kids en profesoras van Atumpata

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *