Yersi González Borda is niet meer weg te denken uit de organisatie van YuYuYa. Vier jaar geleden ontmoette hij toevallig Margreth de Werk, de oprichtster van YuYaYu. Voor een project in Cusco werd hij gevraagd wat veldwerk te verrichten.

Deze 28-jarige Peruaan heeft een druk bestaan: hij combineert zijn studie en zijn werk met werkzaamheden voor YuYaYu. Hij werkt voor verschillende bedrijven om de kwaliteit op het gebied van grond, beton en asfalt te controleren.

Toen hij gevraagd werd eenmalig iets voor YuYaYu te betekenen, is hij doorgegaan met zijn hulp aanbieden, omdat hij wil dat alles altijd goed verloopt. Hij voelt het verlangen iets voor een ander te betekenen. Ook hij vindt het fijn dat YuYaYu hem volledig vertrouwt in zijn werkzaamheden voor de stichting. Deze toekomstige ingenieur heeft het hart dus op de juiste plaats.

Het is belangrijk voor een organisatie als YuYaYu dat er een betrouwbaar persoon is in Peru om werkzaamheden te verrichten en activiteiten te organiseren. Voor YuYaYu was het een verademing dat er concreet zaken gedaan werd zonder de angst te hebben dat er iets aan de strijkstok zou blijven hangen.

De organisatie van YuYaYu is dus dankbaar voor het feit dat een persoon als Yersi zijn diensten heeft aangeboden aan de stichting. Aan de andere kant is Yersi ook zeer positief over YuYaYu: ‘Het is het beste wat me is overkomen. Het heeft mijn leven veranderd. Door YuYaYu kon ik de wereld anders gaan bekijken, het is niet nodig om iemand te kennen om die persoon te helpen,’ aldus de jonge Peruaan. Ook vertelt hij dat YuYaYu een deel is van zijn geluk: hij vindt het geweldig dat kinderen door de hulp van YuYaYu zo geholpen zijn. Hij voelt zich een van de kinderen en dankt God dat stichting YuYaYu zoveel goeds doet voor hen die het nodig hebben. ‘Me lleno de orgulluso ser parte de YuYaYu.’ Hij is er trots op onderdeel te zijn van YuYaYu.

Wat doet Yersi dan precies voor YuYaYu? Voor zijn werk moet hij veel reizen en ziet hij veel van zijn land. Hij kijkt altijd kritisch naar welk schooltje, welk kinderopvanghuis hulp nodig zou hebben, inventariseert wat nodig is aan hulp, maakt foto’s om inzichtelijk te maken wat er nodig is, praat met het bestuur van de scholen, onderhandelt, stelt een lijst op van materialen die nodig zijn om eventuele verbeteringen aan te brengen, zoekt geschikte en betrouwbare bedrijven om in de projecten hun werkzaamheden te verrichten, is belast met het uitvoerende werk en doet het voorwerk als er studenten uit Nederland komen om hun hulp aan te bieden bij bepaalde projecten in Peru.  Kortom, Yersi is onmisbaar!

De projecten waarbij YuYaYu tot nu toe geholpen heeft, waren onder andere in Cusco. Hierdoor zijn kinderen die in barre omstandigheden leven, geholpen. Volgens Yersi zijn er nog genoeg projecten in Peru te vinden waarbij de kinderen in nog veel erbarmelijkere omstandigheden leven en die geen Spaans spreken maar alleen Quechua. Zijn oproep aan YuYaYu is: ‘Laten we die kinderen gaan helpen.’ Yersi is er dan zeker bij!